JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Marka Konumlandırma

Marka konumlandırma, markayı hedef pazar olarak tanımlanan tüketicinin zihnine kalıcı ve benzersiz bir şekilde yerleştirmek için pazarlama ve reklamı kullanma sürecidir.
Detaylı Bilgi

Marka Konumlandırma, markayı hedef pazar olarak tanımlanan tüketicinin zihnine kalıcı ve benzersiz bir şekilde yerleştirmek için pazarlama ve reklamı kullanma sürecidir

Rakipler arasında güçlü bir farkındalık oluşturmak ve rekabet avantajı elde etmek, marka konumlandırma ile başlar. Marka uzmanlarına göre konumlandırma, markanızın müşterilerin zihninde önemli bir yer edinmesini gerektirir.

Markanızın zihindeki yeri, rakiplerinizden farklı olmalıdır. Konumlandırma, kısaca, potansiyel müşterilerin markanızla ilişkilendirmesini istediğiniz mesajların toplamıdır.

Günümüzde birçok marka rekabette öne çıkmakta, aynı anda birden fazla pazar ve müşteri segmentini hedeflemeye çalışmakta veya müşterilerle etkin bir şekilde iletişim kuramamaktadır.
social-media-influencer-design-concept-for-getting-engagement-vector
içerik-pazarlama

Marka konumlandırmanın Önemi

Marka konumlandırma, markanın uzun ömürlülüğü ve canlılığı için çok önemlidir. Her iş operasyonuna doğrudan bağlı olan marka konumlandırma süreci, artan pazar payına, rakiplere hükmetmeye ve müşterileri elde tutmaya önemli ölçüde katkıda bulunur. Marka konumlandırmanın önemi aşağıdaki maddeler ile kısaca belirtilmiştir.

Bunlar:

-Marka konumlandırma stratejileri, tüketici tercihlerinin oluşturulmasına yardımcı olur.

-Tüketicinin marka hakkındaki olumsuz görüşlerini etkin bir şekilde olumluya dönüştürür.

-Müşterinin marka ile bağlantı kurmasını mümkün kılar.

-Marka sadakati duygusunu geliştirir.

-Müşteri memnuniyeti ve deneyimi, güçlü bir marka algısı ile artırılır.

-Tüketicilerin görüşüne göre, güçlü marka konumlandırması, iyi ve güvenilir bir süreç oluşturmaya yardımcı olur.

-Markanın itibarını korumaya ve sağlamlaştırmaya yardımcı olur.

-Marka değerinin ve bilinirliğinin artmasına katkı sağlar.

-Fiyatı ne olursa olsun, bir markaya duyulan güven her zaman onu satın alma arzusunu içerir.

Marka Konumu Nasıl Geliştirilir?

Marka, kendini konumlandırırken tüketicinin hayal gücünde tutarlı ve kalıcı bir alan işgal etmelidir. Güçlü bir marka, güçlü ve akıllı bir strateji gerektirir. Farklı marka konumlandırma teknikleri mevcuttur. çünkü her marka farklı bir amaca hizmet ediyor. Bu taktikler şunları içerir: Ürününüze, hizmetinize ve sektörünüze göre değişir.

Pazar Gözlemi

Kapsamlı bir pazar bilgisi ve net bir çerçeve oluşturmadan başarıya ulaşmak çok zordur. Markanız birkaç pazarda popüler olabilir. Bunu takiben, her pazar için farklı konumlandırma geliştirilmelidir, ancak her konumlandırma stratejisinin markanızın imajıyla tutarlı olması ve müşterilerin kafasını karıştırmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Müşteri Hizmetleri Yaklaşımı

Teknik yardım ve mükemmel müşteri hizmeti gibi hizmetler, her sektörden müşteri çeker. Güçlü destek sistemleri, öneri mekanizmasını çalıştırarak sadece müşteri memnuniyetini artırmakla kalmaz, aynı zamanda marka konumlandırmasını da olumlu etkiler. İşletme, bu amaca ve mükemmel müşteri hizmeti sunmaya olan bağlılığını göstermelidir.

Rakiplerden Ayrılan Özellikleri Ön Plana Çıkarmak

Bu marka konumlandırma planını uygulamaya koymadan önce öncelikle doğru rakip araştırması yapmalı ve ürününüzün olumlu özelliklerini incelemelisiniz. Tüketici beklentilerini ve rakiplerinden memnun olmadıkları alanları inceleyerek, bu beklentileri karşılamak için markanızdan yararlanabilirsiniz.

Fiyat Konumlandırma Yaklaşımı

İşletmeler, fiyat bazlı bir lokasyon stratejisi kullanarak mal ve hizmetlerini en rekabetçi fiyatlarla sunabilmektedir. Müşteriler satın almak için ekonomik şeyler bulmaya öncelik verdiği için, ürününüzü piyasadaki en ucuz ürün olarak yerleştirerek büyük bir müşteri tabanını çekebilirsiniz. Fiyatları düşük tutmak için ürünün kalitesinden ödün verilmemelidir. Bu sefer taktik, olumsuz konumlandırma şeklini alabilir.

Farklılaşma

Markanızın değer önerisi, pazardaki rakiplerinizden farklı olmalıdır. Müşteriler neden rakip ürünler yerine sizin ürünlerinizi seçmeli? Farklılığınız güçlüyse, marka konumlandırması için benzersiz bir konumda olacaksınız. Sonuç olarak, bu konuya çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Kanıt

Müşteriler neden ürünlerinizin en iyisi olduğunu düşünmeli? Ürününüzün iddiasını desteklemek için hangi avantajları ve özellikleri sağlayabilirsiniz? Basitçe söylemek gerekirse, insanları size inandıran ne olacak? Kalabalıkta öne çıkmak istiyorsanız, iddianızı destekleyecek ve rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlayacak en güçlü üç veya dört argümanı seçmelisiniz.

Marka Konumlandırma Stratejileri

Konumlandırmayı belirlerken ürün özelliklerinden rakiplere, tüketicilerden kategorilere kadar 5 farklı faktörü göz önünde bulundurmak mümkündür.

Özelliğe Göre Konumlandırma

Esas olarak ürünün niteliklerine veya tüketiciye sağladığı avantajlara odaklanır. Çeşitli özelliklere sahip olabilir. Bunlar dayanıklılık, satın alınabilirlik ve güvenlik gibi avantajlar olabilir.

Kullanıma Göre Konumlandırma

Sıcak bir kahve, uzun süredir kendisini kış ürünü olarak tanıttıysa kullanım zamanına iyi bir örnektir. Fakat aynı marka soğuk kahveyi de tanıtarak hem pazarı genişletti hem de kendisini yaz için bir ürün olarak da konumlandırmıştır. Ürünün yeni uygulamalarını pazara anlatarak daha fazla müşteriye ulaşabilir ve pazarınızı genişletebilirsiniz.

Maliyete Göre Konumlandırma

İnsanların fiyatlandırmayı kullanarak kaliteyi nasıl algıladıkları fazlasıyla etkili olabiliyor. Örneğin, bir işletme 50 ile 250 TL arasında pantolon satıyorsa akla ilk gelen fikir, 50 TL’ye pantolonun kalitesiz olduğudur. Birçok sektörde fiyat-kalite algısı hakimdir.

Ürün Süreçlerine Göre Konumlandırma

Farklı bir konumlandırma seçeneği, ürünü belirli bir kullanıcı grubu veya kitle ile ilişkilendirmektir. Kot pantolon gibi bazı giysiler, belirli bir görüntüyü yansıtmak için “benzersiz bir tasarıma” sahiptir. İster model ister sıradan bir insan olsun, ürünün yüzü satışları ve marka algısını etkiler. Amaç kullanıcı tabanını genişletmektir.

Rakiplere Göre Konumlandırma

Bu konumlandırma stratejisinde rakiplere bakılır ve alıntı yapılır. Rakip bazı durumlarda kontrolü elinde tutabilir. Reklamcılar rakipleriyle aynı konumlandırmayı kullanabilir veya rakibe bağlı olarak farklı bir konumlandırma geliştirebilirler.

Sonuç

Marka konumlandırma zor bir alan olsa da sunduğu avantajlar bu çabayı değerli kılmaktadır. Güçlü, farklı markalar ayrıca müşteri mutluluğu, sadakat, uygun satış maliyetleri, rekabet avantajı ve daha verimli iş süreçleri şeklinde yüksek getiriler üretecektir. Pazarlama planınız ve hatta kurumsal stratejiniz marka konumlandırma etrafında oluşturulmalıdır. Güçlü bir konumlandırma ile, işinizin hedefleri ile tüketicilerinizin hedefleri arasında güçlü bağlantılar kurabilir.

İletişim

Aşağıdaki formda bulunan alanları doldurarak iletişim kaydı bırakabilirsiniz, yetkililerimiz konu hakkında size en kısa sürede dönüş sağlayacaktır. 

Bize Yazın
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?
Merhaba 👋
Dilediğiniz zaman tüm sorularınızı bana iletebilirsiniz, size destek olmaktan memnuniyet duyarım.