JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

Marka Tescili

Her büyüklükteki kuruluş için, ticari marka tescil prosedürü, ticari markalı ürünlerin ve tasarımların korunmasına izin verdiği için esastır. Marka tescili sayesinde tasarımlar ve ürünler özgün olmaya devam etmektedir.
Detaylı Bilgi

Marka Tescili Nedir?
Nasıl Yapılır?

Her büyüklükteki kuruluş için, ticari marka tescil prosedürü, ticari markalı ürünlerin ve tasarımların korunmasına izin verdiği için esastır. Marka tescili sayesinde tasarımlar ve ürünler özgün olmaya devam etmektedir. Markanın parçası olan ürün ve tasarımların tüm yasal hakları tescil işlemi kapsamındadır. Marka tescili, markanızın eşsiz, özgün ve akılda kalıcı olmasını sağlayan en önemli çalışmalardan biridir. Bu işlem ile markanızı özgün kılabilirsiniz.
marka tescili

Marka Tescili Nedir?

Bir ürün veya hizmetin kaynağını tanımlayan etiket, ticari marka olarak bilinir. Bu marka, ticari marka tescili ile yasal olarak korunmaktadır. Marka tescili nedeniyle diğer kişilerin markadan menfaat sağlaması veya markadan başka bir şekilde faydalanması mümkün değildir. Aynı zamanda devredilebilir ve miras yoluyla da intikal eden marka tescili için on yıl süre verilir.

Marka Tescili Ne Sağlar?

Markanın hukuki güvencesi marka tescili ile sağlanmaktadır. Başlıca amacı, üçüncü kişilerin markayı herhangi bir nedenle kullanmasını engellemektir. Marka tescilden dolayı hiçbir sebeple sahibi dışında kimse tarafından kullanılamaz. Çok sayıda faydası vardır ve her büyüklükteki marka için gereklidir. Sizde markanız için tescil işlemi yaptırarak başka kişi ve firmaların markanızla alakalı detayları kullanmasını önleyebilirsiniz.

Marka Tescilinin Sağladığı Avantajlar

Marka tescilinin başlıca avantajları aşağıdaki gibidir. Bunlar:

– Sadece ticari markanın sahibinin kullanmasına izin verilir.

– Tescilli taraf, ticari markanın münhasır sahibidir.

– Ticari marka tescil tarafına lisans statüsü verilir. Dolayısıyla marka devredilebilir ve kalıtsaldır.

– Markaların taklit edilmesini veya benzer görünmesini engeller.

– Kalite sertifikaları alma süreci daha basit hale getirilmiştir.

Marka Tescilinin Önemi

Her büyüklükteki marka için ticari marka tescili çok önemlidir. Günümüzde birçok marka, kendilerini pazarda hızla yerleştirerek genişlemeye çalışmaktadır. Böylesine rekabetçi bir iklimde faaliyet göstermek, kopyaların önlenmesini ve marka kullanımının tekelleştirilmesini gerektirir. Marka tescil işlemi nedeniyle her türlü marka taklidi yasal olarak yasaktır.

Tescilli kişi veya işletme, ticari markanın her bir bölümünü kullanır. Bir ticari markanın kopyalanması veya birinin logoyu kullanması veya başkasının yararına imza atması durumunda yasal işlem yapılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Marka Tescili Neleri Kapsar?

Bir marka göstergesi işlevi gören ve marka bilinirliğini artıran sembol veya amblemin korunması, marka tescilinin sunduğu en önemli korumadır. Bu sembolün bir tarafa yasal olarak yerleştirilmesi tescil ile gerçekleştirilir. Başka bir tescilli ticari markanın herhangi bir tescilli bileşeni, başka işletmeler, kişiler veya markalar tarafından kullanılamaz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili için öncelikle Türk Patent Enstitüsü’ne gerekli evraklarının sunulması gerekmektedir. Tescil edilmesi gereken markanın sahibi (gerçek veya tüzel kişi) hangi belgelerin gerekli olduğunu belirleyecektir. Başvuru süreci, gerekli tüm belgeler kuruma teslim edildikten sonra başlatılır. Belgelerin eksik olması halinde iki ay süre verilir. Bu sürenin sonunda, eksik belgelerin hala tespit edilememesi durumunda başvuru reddedilecektir.

Türk Patent Enstitüsü gerekli incelemeleri başlatır. Süreç sorunsuz geçtiyse marka Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Bültende yayınlandıktan sonra itiraz ve yorumlar incelenir. İtirazsız olarak tescil edilen başvuruların sicil kayıtları düzenlenir. Başvuru sahibi Marka Tescil Belgesini aldıktan sonra işlem tamamlanmış olur.

Marka Tescil Başvurusu Ne Kadar Sürer?

Marka tescil prosedürünün ne zaman tamamlanacağı belirsizdir. Resmi Marka Bülteni’nde yayınlandıktan sonra herhangi bir itiraz olmazsa, tamamlanması genellikle 6 ila 8 ay sürer ve 10 yıl koruma sağlanır.

Ancak, bültenin yayımlanmasından sonra yapılan itirazlar bu prosedürü daha da uzatabilir. Başvurunun kesin ve net bilgilerinin korunması için marka tescili yasal olarak zorunlu olduğundan, işletmeler bülten makalelerini dikkatlice okuyarak rakip markalara itiraz edebilirler. Tescil süresi itirazlar neticesinde 20 aya kadar uzayabilir.

Endüstriyel Marka Tescili Nedir?

Geleneksel tescilin aksine, endüstriyel marka tescili ayrı olarak tüm ürün tasarım unsurlarını korur. Renk, şekil ve boyut gibi tasarım özellikleri bunlara örnek gösterilebilir. Olağan tescil prosedürüne benzer şekilde, marka adını da korur ve ürünün tasarım özelliklerini başvuru sahibine yükler.

Endüstriyel tasarım ile ilgili marka tescillerine farklı bir başlık altında bakılmaktadır. Tasarım denilince akla şekil, form, renk, çizgiler, yapısal bileşenler, ürünün sayısız süslemesi gibi fikirler gelmelidir. Her ürün, onu benzerlerinden ayıran benzersiz bir tasarıma sahiptir.

Tasarıma konu olan ürün, estetik kaygıları olan, belirli bir işlevselliğe sahip, düşük maliyetle üretilebilen, tüketicinin ihtiyacını karşılayan ürünler olmalıdır. Endüstriyel tasarım/marka olarak tescil, ürettiğiniz ürünün marka ve tasarımına ait tüm özelliklerin diğer ürün ve markalardan ayırt edilmesini sağlar.

Marka Tescil Sınıfı Nedir?

Başvuruda sunulan marka, marka tescil işlemi sırasında iş koluna uygun olarak kategorize edilir. Sonuç olarak, söz konusu marka için sadece bu sınıf tescil edilmiştir.

Marka Tescil Ettirmek İçin Şirket Gerekli Mi?

Bir ticari markayı tescil ettirmek için her zaman bir şirket olmanıza gerek yoktur. Ayrıca, gerçek kişilerden kendi markaları için bireysel veya vekil uygulamalarına izin verilir. Ticari bir çabası olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı düşündükleri adı tescil ettirmek için başvuruda bulunabilirler.

Markanın Tescil Koruması Ne Zaman Başlar?

Koruma, gerekli evrakların Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edildiği gün, saat ve dakika ile başlar. Bu tarihle birlikte marka inceleme süreci başlar ve başvuru süreci devam eder. Ancak Resmi Marka Bülteni’nde kabul edilene kadar markayı kullanmaktan kaçınmak daha akıllıca olacaktır.

Marka Tescil Koruma Süresi Ne Kadar Sürer?

Marka tescilinin kabul edilmesi halinde on yıllık bir koruma süresi sağlanır. On yıl sonra bir kez daha uzatılabilir.

Marka Tescili Yenileniyor Mu?

Marka tescili yenilenebilir. 2022’de marka yenilemenin maliyeti değişiklik göstermektedir.

Marka Tescili Ne Zaman Yenilenmelidir?

10 yıllık marka tescili altı ay içinde yenilenmelidir. Yani marka tescil başvurusu 9 yıl 6 ay sonra yapılabilir. Son başvuru tarihinden sonra kayıt yaptırırsanız yenileme ücreti artacaktır.

Profesyonel Marka Uzmanlarımıza Danışın

Markanızın tescil süreçleri ve marka bulma, logo vs. gibi tüm süreçleri uzmanlarımız ile yönetin.
Daha Fazla Bilgi

İletişim

Aşağıdaki formda bulunan alanları doldurarak iletişim kaydı bırakabilirsiniz, yetkililerimiz konu hakkında size en kısa sürede dönüş sağlayacaktır. 

Bize Yazın
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?
Merhaba 👋
Dilediğiniz zaman tüm sorularınızı bana iletebilirsiniz, size destek olmaktan memnuniyet duyarım.